top of page
  • Writer's picturedialogsense

מה ההבדל בין טיפול בטראומה לסטרס?

Updated: May 29


הדרך שלי לטיפול בטראומות, ביחוד בעקבות פגיעות מיניות בילדות, הלם קרב ומלחמות לגברים, סומנה לי מרגע בו הגעתי לעולם. כבר אז הבנתי שזה חלק מהגורל שלי. להכיר, לחוות מקרוב ולהבין מתוך החיים, איך זה נראה, מרגיש ואיך ניתן לסייע.


מי שמכיר/ה את סיפור חיי קצת והפגיעה המינית שעברתי בגיל 7 משכן שגר בבית מתחתי, יודעת שכבר אז הבנתי מה לא בסדר ומה צריך לעשות. ידע פנימי לא מוסבר.


ההורים שלי היו המטופלים הראשונים שלי, כילדה באופן אוטומטי, לקחתי את תפקיד ההורי. לעיתים, ברגעי משבר קשים, אני הייתי המבוגרת האחראית על מצבם הנפשי. קיבלתי את התפקיד באהבה גדולה לשניהם. אני מודה להם כי בזכותם, אני יכולה לסייע לכל כך הרבה אנשים.


דבר זה הוביל אותי עם השנים ללמוד, להתמקצע ולקבל כל הזמן כלים עדכניים כדי שאוכל לסייע לאנשים לעבור מחיים בצל הטראומה, אל חיים לצד הטראומה.

דבר המאפשר לעבוד עם מה שקרה לנו בזרימה ובחמלה, במקום להיות מנוהלים.


אז מה ההבדל בין סטרס לטראומה? ומדוע כל כך חשוב לטפל בפוסט טראומה?


סטרס

מצב נקודתי וכמו הגלים בים, הוא בא וחולף. מורגש בגוף כמחנק, קוצר נשימה, עליה בדופק. זאת כתוצאה מדפוסי התנהגות שיצרנו, כמנגנוני עצירה בעת הרגשה של סכנה, מצב של סטרס הוא תמיד מעתיד, ממה יהיה?

סטרס ניתן להרגעה מקומית, דרך כלים נפלאים של מדיטציות, חשיבה חיובית, מיינדפולנס ועוד


טראומה ופוסט טראומה


יכולה לפרוץ בכל גיל. לא רק בילדות

כהלם, תוצאה מתאונה, נפילה, פרידות, אובדן, מחלות, פגיעה מינית באמצע החיים, שירות צבאי.


מחקרים מראים היום באופן וודאי, מה קורה במוח של אדם שעבר טראומה. כיצד פעילות המח נפגעת ועוברת ממצב של מח גמיש ולומד, למצב של מח הישרדותי. הפועל כל הזמן מתוך מנגנון של בריחה/תקיפה/קיפאון


האירוע הטראומתי חולף, אך המנגנון בו בחרנו לפעול, נשאר ומופעל כל הזמן. כמו רכב שנוסע על 200 קמ"ש 24 ש' ביממה. המח מפעיל את הרגש וכך האדם נמצא כל הזמן דרוך ומתוח להגיב לחיים באופן מיידי.


מצב זה שוחק את האדם עד תום. בעיות בשינה, כדי להיות כל הזמן ער לסכנות. בעיות אכילה, תוקפנות, בעיות תקשורת ועד כדי חוסר יכולת להשתלב חזרה בחיי עבודה, משפחה וחברה תקינים


מה שמעניין, שנשים וגברים שעברו טראומות מיניות, לא מטופלים ברמה המינית, על מנת לחזור לחיים אינטימיים תקינים. מטרות הטיפול הן להחזיר אותן לחיים ותפקוד תקין בסיסי. ההגעה לטיפול מיני, נחשב למותרות אם בכלל.


וגברים שעברו טראומות בעקבות שירות צבאי, מלחמות, גם כאן, הפגיעה בתחום המיני היא ישירה. וגם איתם, הדבר החשוב ביותר הוא להחזיר אותם לשגרת חיים נורמטיבית. יש מחקרים המראים השפעה ישירה על הצלחה בטיפול בטראומות, בגברים שעזרו להם לחזור לפעילות מינית בריאה,


הטיפול בטראומה הוא תהליכי. הוא דרך חיים.


אנחנו חיים בעידן בו יש מקום לטיפול בטראומות. יש הכרה ויש שיטות חדשות להתמודדות יומיומית המאפשרת חזרה לחיוניות וכן, גם שמחה לאנשים שחיים לצל עמוק ושחור של טראומות שלא קיבלו ביטוי מתוך אשמה ובושה.


ציפי צ'אושו

מרצה, מנחת סדנאות ומטפלת במשברי חיים

טראומות ופגיעות על רקע מיני


67 views0 comments
%D7%A1%D7%A1_edited.jpg
bottom of page